Tudnivalók az ózonról

Vírusok

Az ózon megtámadja és azonnal elpusztítja a levegőben terjedő vírusokat amikkel kapcsolatba kerül. Az ózonos fertőtlenítő eljárás biztosítja a belső terek levegőjének és felületeinek mikrobiológiai tisztaságát a hagyományos takarítással nem elérhető helyeken is.

Baktériumok

Az ózonos fertőtlenítő technológia a klórnál 600-3000-szer erősebb, hatékonyabb baktériumölő. Vegyszermentes és 100%-ban természetes. Hatékonysága miatt a baktériumok nem képesek ellene immunitást kialakítani más vegyszerekkel ellentétben. 

Penészgombák

A penész egy gomba, amelynek spórája megtalálható minden helységben. Ha folyamatosan nedvességhez jut, akkor elszaparodik és telepeket alkot. Ezáltal a levegőbe mérgező anyagokat bocsát. Az ózon elpusztítja a penészgombát és a penészspórát a levegőben és a felületeken egyaránt.

rOSSZ SZAGOK

Dohos szag, cigarettaszag, füstszag és hasonló kellemetlen szagokat az illatosítók csak átmenetileg elfedik, de a szag forrását nem szüntetik meg így a bűz hamar visszatér. Az ózon a szagmolekulákat semmisíti meg ezzel véglegesen megszünteti a kellemetlen szagokat.

ATKÁK

Az ózonnak köszönhetően a helyiség legrejtettebb, hagyományos takarítással nem elérhető helyeire is eljut és jelentősen csökkenti az atkák számát. Ágyneműben, bútorokban, repedésekben és résekben is egyaránt hatékony, mindezt 100%-ban vegyszermentesen.

ALLERGÉNEK

A levegőben szálló pollenek mellett a tiszítószer “maradványai” is allergiás reakciókat okozhatnak. Ezek a részecskék megülve a felületeken a légmozgás hatására újra és újra belekeverednek a levegőbe és irritációt okoznak. Az ózon oxidálja és megszünteti az allergiát kiváltó részecskéket és polleneket.

Mi az ózon?

Az ózon (O3) egy három oxigénatomból álló molekula. Normál körülmények között láthatatlan, nagy tömegben halványkék árnyalatú szúrós szagú gáz. Az ózon rendkívül instabil vegyület: közönséges oxigénmolekulára (O2) és egyatomos, rendkívül reagens, úgynevezett nascensz oxigénre bomlik igen rövid idő alatt. Az ózon gáz halmazállapotában nem tárolható és szállítható, ezért a felhasználása során a helyszínen állítják elő.

Az ózon biztonságos?

AZ ÓZON BIZTONSÁGOS! Ha megfelelően kezeljük, és ésszerű biztonsági óvintézkedéseket követünk, az ózon a legbiztonságosabb fertőtlenítő anyag,   amit napjainkban használnak. Az ózon biztonságos vegyszermentes, 100%-ban környezetbarát fertőtlenítőszer, és szagtalanító, légtisztító vegyület.

Az ózon hatékonysága

Az ózon hatékonysága számokban:                                                                                25-ször hatékonyabb, mint a HOCI (Hipoklórsav)                                                      2500-szor hatékonyabb, mint az OCI (Hipoklorit)                                                        6000-szer hatékonyabb, mint a NH 2 Cl (Klór)

Hol használják?

Az ózon alkalmazásának jelentősége az ózon erős fertőtlenítő hatásán alapul. Az ózon aktív oxigénje erős oxidáló tulajdonságának köszönhetően az egyik leghatékonyabb vegyület a baktériumok, vírusok, gombák és bármilyen fajta mikroorganizmusok szerves és szervetlen vegyületek káros hatásai ellen.

Hatékonyan használhatók az ózongépek mindenhol, ahol a bakteriális és más szerves szennyeződések és a hozzájuk kapcsolódó szagok megszüntetése alapvető higiéniai követelmény és ahol erre a célra jelenleg káros vegyi anyagokat használnak.

Különösen ajánlott azokon a munkaterületeken, ahol sok ember csoportosul mint például:  egészségügyi intézmények, szállodák, éttermek, szépségszalonok, torna-, edzőtermek, iskolák, bankok, stb, de mint egyedülállóan hatékony vegyszer nélküli eljárás biztonsággal alkalmazható az élelmiszeripar számos területén is. (feldolgozás, szállítás, tárolás, értékesítés). 

Manapság nélkülözhetetlen a takarító cégek számára, pontosan a fentebb felsorolt okok miatt. Ennek az innovatív zöld technológiának segítségével ki lehet váltani a vegyi fertőtlenítést, megőrizve a természetes, tiszta környezetet.

aZ ÓZON BIOLÓGIAI HATÁSAi

Az ózon rendkívül erős oxidálószer, mely a biológiai molekulaszerkezeteket károsítja, a szerves kötésekben lévő szénatomok kettős kötéseinek megbontásával. A sejtmembránok telítetlen zsírsavaival, glikoproteinjeivel, glikolipidjeivel és aminósavjaival lép reakcióba. A hatás függ az ózon koncentrációjától, a behatás idejétől. A kettős szénatom kötések szétszakadása következtében az enzimek és fehérjék, de ugyanakkor a baktériumok, gombák és vírusok inaktiválódnak, fertőzőképességük megszűnik. A kettős kötések megbontásával a baktérium membránon keresztüli anyagcserét biztosító és a sejt reprodukciójához szükséges enzimeket blokkolja. 

A baktérium és gomba membránokkal és a vírus kapszidokkal ellentétben az emberi szöveteket csak tartós behatási idő után és csak korlátozottan károsítja. Ha a nemzetközi irodalmat áttekintjük, számos tudományos cikk foglalkozik az ózon csíraölő hatásával, és a gyógyászatban történő egyre szélesebb alkalmazásával.

penészgombákra

A penész egy élő szervezet. Ha meg akarunk szabadulni tőle akkor nem elég ha csak a penésztelepeket tüntetjük el, a spórákat is el kell pusztítani, mert e nélkül a penész hamar újra megjelenik! A dohos szagot okozó penész gyakran még nem látható amikor már a szagát érezzük a levegőben. Nagyon fontos, hogy ha a dohos szagot meg akarjuk szüntetni akkor a penészt mindenhonnan el kell távolítani. Ez általában a nehéz feladat, mert a penész gyakran bújik meg a szekrények mögött vagy más nehezen hozzáférhető helyeken. Az élő penész festéssel nem tüntethető el véglegesen. Ha az elő penészt lefesti, akkor az nagyon hamar átjut a festékrétegen és tovább terjeszkedik! 

Számos esetben úgy igyekeznek a penészképződést megelőzni, hogy a penészgombák növekedését, szaporodását gátló anyaggal impregnálják a tapétát, a parkettát vagy ilyen anyagot kevernek a falfestékhez. Ezek a penészképződés megakadályozása szempontjából kétségtelenül hasznos megoldások azonban más irányú veszélyeket rejthetnek magukban: kipárolgásuk esetleg egészségkárosító lehet. Ennek legnyilvánvalóbb példája a formaldehiddel impregnált tapéták és parketták, amelyek jelentős a formaldehid kibocsátása.

Az ózon elpusztítja a penészgombák spóráit, megakadályozza ezzel a szaporodásukat. A kifejlett – látható – penészgombákkal szemben az ózon felületi hatást fejt ki és a növekedésüket gátolja. Rendszeres ózonkezelés a penészgomba számára ideális környezetben is képes visszatartani az elszaporodását. Fontos tudni, hogy a kezelés során a penész elpusztul porózussá válik, egyszerűen letörölhető de továbbra is látható marad, utólagos eltávolítást igényel. Ha az ózonos penészmentesítés után a környezeti tényezők még mindig fennállnak, a penész ismét kifejlődhet.

vírusokra és baktériumokra

Az ózon erős baktericid (baktériumölő), virocid (vírusölő) hatás hátterében a szétváló ózonból keletkező aktív oxigén oxidáló hatása áll. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját, a foszfolipidek és lipoproteinek oxidálása által: Egy ózon molekula érintkezésbe kerül a sejtfallal.  Az érintkezés következtében létrejövő robbanásszerű oxidációs reakció következtében lyuk keletkezik a sejtfalon. A baktérium kezdi elveszti alakját, miközben ózon molekulák létrehoznak további  lyukakat a  sejtfalon. A másodperc tört része alatt több ezer ózon molekula ütközik a bakteriális sejtfalba és a sejt elpusztul. A vírus mikroszkopikus biológiai organizmus, amely nem sejtes szerveződésű és csak más élőlények sejtjeiben, parazitaként képes szaporodni. A vírus nukleinsavból (DNS vagy RNS) álló genomból és azt körülvevő proteinköpenyből, a kapszidból áll. Az ózonmolekulák a vírus kapszidjait károsítják, így azok képtelenek lesznek a sejt membránokhoz kötődni, továbbadni a fertőzést.

szagokra

Ha az ózon szagmolekulákkal találkozik, az extra oxigénatom reakcióba lép vele és azonnal elpusztítja, illetve teljesen oxidálja azokat. A reakció következtében a szagmolekula megsemmisül, az ózon oxigénné alakul. Az ózon kezelés alkalmazható bármilyen lakás, szoba, ház, iroda, üzlet, autó, hajó, lakókocsi belső terének a szagtalanítására. Eltérő sebességgell oxidálja a különböző illat és szag anyagokat, de például viszonylagosan alacsony koncentráció elég a szag eltüntetéséhez.

dohányfüstre

Az Ózon megszünteti a fenol gázok által okozott irritációt.

A fenol gázok, láthatatlan részei a dohányfüstnek. Ezek a gázok okozzák azt a kényelmetlen érzést, amikor a bántó dohányfüst “csípi” az ott tartózkodók szemét, és e mellett hosszan tartó, mindent átható kellemetlen szagot árasztanak.  Az ózon teljes mértékben megszünteti a dohányfüst szagot, és jóval hatékonyabb, mint a csupán látható részecskék kiszűrésére alkalmas elektromos légszűrők vagy a szagokat csak időlegesen elfedő illatosító spray-k. Az ózon mint szagtalanító vegyület legnagyobb előnye más eljárásokhoz képest, hogy a szag forrásának lebontásával képes véglegesen megszüntetni a szagot. A hatékonysága annak a függvénye, hogy az ózon milyen mértékben lép érintkezésbe a szagmolekulákkal.

poratkákra

Az ózon gáz halmazállapotú és kétszer nehezebb mint a levegő, ezért beszivárog minden apró repedésbe, résbe a padlón, a szövetekbe, kárpitokba, az ágyneműk és a matrac belsejébe is. Rövid idő alatt elpusztítja az ezeken a helyeken élő különféle atkákat azzal, hogy roncsolja a légzőszervüket. Egyedülálló hatása a vegyszerekkel szemben, hogy az ózon oxidálja az atkák ürülékét is ami leginkább felelős a porallergia tünetek kiváltásáért.  Az ózon nagyobb hatékonysággal pusztítja el az élősködőket mint más eljárások. Az eljárás teljesen vegyszermentes és veszélytelen az emberre. A hálószoba ózonfriss kezelésével ágynemű is friss illatú és higiénikus lesz.